donderdag 18 februari 2010

Sint-Truiden: Verslag

Kantroutes, waarom steeds in die koude maanden ?
Ach ja, we trekken dikke kousen en stapschoenen aan en genieten nog eens van het shopping ticket van de NMBS voor een dagje Sint-Truiden.

Ons plan om 's morgens nog iets te bezoeken loopt een beetje mis. Behalve de toren met veel te veel trappen valt er buiten het toeristisch seizoen niet veel te bezoeken.
Dus zijn we lekker iets gaan eten.

Om 2 uur begint de zoektocht.
Omdat we toch al op de markt zijn gaan we eerst op zoek naar de Abdijsite. Hier is niets te zien.
Dan maar naar de O.-L.-Vrouwekerk.
Hopelijk kunnen ze ons daar op weg helpen.
Een meisje is hoedster van de crypte, en toont ons de weg terug naar de abdijtoren.
Aan de toren is er geen ingang, tot aan het stadsmuseum: niets open.
Gelukkig vinden diegenen die aan de toegangspoort zijn achtergebleven de trouwzaal. waar de tentoonstelling zich bevindt.

Voor mij is het de 2de keer dat ik deze tentoonstelling zie.
Hoe een locatie kan mee spelen. Sommige werken komen hier meer tot hun recht als destijds in Brussel.
Het eerste werk blijft nu in de achterliggende symbolieken toch nog ietsjes meer zeggen. En het hangt hier prachtig.
De Japanse vissen blijven voor mij een topper.

Gelukkig vinden we hier een vriendelijke gids van kant in Vlaanderen die ons langs de andere locaties wil rondleiden.

Van hieruit gaan we naar het museum van de Vlaamse Minderbroeders waar enkele monumentale werken van Betty Cuykx tentoongesteld staan.
De ruimte is optimaal benut. een echte pracht!

Alhoewel we allemaal heel braaf geweest zijn moesten we langs bij het politiekantoor. Hier was een tentoonstelling van werken uit het volwassenen onderwijs Vrije Leergangen Limburg. Prachtige fijne werken sierden de gangen.

Van daar naar de kantsite Ursulinen: Daar kregen we een onderdeel van hun verzameling kant te zien. De voorlopers van onze moderne kant, want een doekje was hier niet te vinden.

Onze gids vertelde ons dat dit de laatste locatie was, en dat we vooral de deur hiertegenover niet mochten vergeten ! Aan de andere kant van die deur glinsterde er al iets dat mijn aandacht trok : een prachtig 3-dimensionaal werk in koperdraad met ernaast nog een pracht van een werk.
Onze mond viel van verbazing open tot op de stenen vloer, als we van aan dit werk de rest van de zaal in oogschouw nemen.

Dit is mijn ding: de tentoonstelling van de Dames van KantelinK blijkt na afloop iedereen het meeste geïntrigeerd te hebben.
Dit is wat ik ooit hoop te realiseren, zo'n tentoonstelling.
Hopelijk spreken de foto's voor zich.

Nadien nog eventjes naar 't Gallerietje, waar we enkele prachtige klassieke werken kunnen bewonderen. Het contrast kon eventjes niet groter zijn.

Terug naar het station. Spijtig genoeg moesten we effe wachten op de trein naar huis, maar helaas was er te weinig tijd om nog eventjes op te warmen bij een tas koffie of warme choco.

Geen opmerkingen: